TPD - adoptat in Romania
Directiva produselor din tutun 2014/40 (UE), pe scurt TPD, a fost adoptată de Parlamentul European la data de 03 aprilie 2014, iar implementarea sa este in curs de desfasurare in tarile membre.
TPD reglementeaza conditiile pentru fabricarea, prezentarea si vanzarea produselor din tutun si a produselor conexe, articolul 20 din directiva facand referire stricta la tigarile electronice si la elichid.
La data de 08.10.2016, proiectul de lege privind TPD, a fost adoptat de catre Parlamentul Romaniei, iar in 02.11.2016 a fost promulgat de catre presedintele tarii. TPD impune conditii mult mai stricte pentru fabricarea si comercializarea produselor pe baza de nicotina.
Ce reguli impune UE comerciantilor de tigari electronice din Romania
Tigarile electronice pot fi vandute ca produse medicale autorizate, in cazul in care acestea nu sunt supuse limitarilor impuse de TPD.
Tigarile electronice si elichidul, nevandute ca produse medicale sunt considerate a fi produse din tutun si pot fi vandute doar supuse reglementarii TPD.
Producatorii si importatorii de tigarete electronice si de flacoane de reumplere notifica Ministerul Sanatatii cu privire la orice astfel de produs pe care intentioneaza sa il introduca pe piata, intr-un termen expres stabilit (termenul va fi comunicat in perioada urmatoare), alaturi de o serie de informatii care sa ateste anumite standarde impuse.
Lichidele care contin nicotina sunt introduse pe piata numai in flacoane de reumplere dedicate, cu un volum maxim de 10 ml, in tigarete electronice de unica folosinta sau in cartuse de unica folosinta, iar volumul maxim al cartuselor si al rezervoarelor nu depaseste 2 ml.
La fabricarea lichidelor care contin nicotina se utilizează doar ingrediente de puritate ridicata.
Nivelul de nicotina continut in lichidul care contine nicotina nu depaseste valoarea de 20 mg/ml.
Utilizarea aditivilor in fabricarea lichidului este permisa doar daca aditivii respectivi nu imprima produsului o aroma caracteristica si nu cresc in mod semnificativ sau masurabil potentialul de dependenta, toxicitatea sau proprietatile CMTR ale produsului din tutun.
Tigaretele electronice elibereaza in mod constant dozele de nicotina in conditii de utilizare normala si sunt fabricate astfel incat sa se previna interventia necorespunzatoare lor si manipularea necorespunzatoare de catre copii.
Tigaretele electronice sunt protejate impotriva casabilitătii si a scurgerilor de lichide.
Pachetele unitare de tigarete electronice si de flacoane de reumplere includ un pliant ce contine un set de informatii care sa aduca la cunostinta utilizatorului ceea ce contine produsul, instructiuni de utilizare si pastrare, contradictii, informatii privind provenienta.
Reguli si restrictii pe partea de promovare a tigarilor electronice
Campaniile de promovare vor fi interzise de catre Comisia Europeana deoarece considera ca mesajele cu beneficiile tigarilor electronice pot duce la obiceiuri nesanatoase.
Astfel, va fi interzisa promovarea tigarilor electronice si a flacoanelor de reumplere:
- in serviciile societatii informationale, in presa sau in alte publicatii tiparite, cu exceptia publicatiilor si materialelor destinate exclusiv profesionistilor din domeniu;
- in radio;
- in salile de spectacol, cinematografe sau alte tipuri de sali de proiectie a materialelor vizuale destinate publicului;
- pe panouri publicitare, pe copertine sau orice alte structuri de afisaj.
Este interzisa sponsorizarea pentru promovarea tigarii electronice si a flacoanelor de reumplere a programelor radio si de televiziune si a oricaror evenimente sau activitati.
Pachetele unitare si orice ambalaj exterior al ţigaretelor electronice si al flacoanelor de reumplere:
- afiseaza urmatorul avertisment de sanatate: Acest produs contine nicotina. Nicotina generează un grad ridicat de dependenţa.
- includ lista tuturor ingredientelor care alcatuiesc produsul, precum si informatii privind continutul de nicotina al produsului si nicotina eliberata per doza, numarul lotului si recomandarea de a nu lasa produsul la indemana copiilor;
Daca vrei sa citesti mai multe proiectul de lege privind TPD da click aici.